Utetime med Ringnes

Utetime: Hvor kommer egentlig juleølet fra?

November 03, 2021 Ringnes AS Season 1 Episode 13
Utetime med Ringnes
Utetime: Hvor kommer egentlig juleølet fra?
Show Notes Chapter Markers

Hvor kommer tradisjonen med å brygge øl til jul fra – og hva er egentlig et juleøl?

Emma og Hansi får gjester i studio, og besøker Bryggeri- og drikkevareforeningens juleøllansering for å dykke nærmere ned i historien om juleølet.

Hege Ramseng er kommunikasjonssjef i bryggeriforeningen, som feirer to jubileer i år. Foreningen er 120 år, og det er tiende gang hele bransjen samles for en felles presentasjon av juleølet. Hege presenterer også årets vinnere av hedersprisen «Årets ølhund».

Evan Lewis er bryggerimester på Ægir Bryggeri i Flåm. Som utvandret amerikaner til Norge har han ikke bare beriket norske øldrikkere med sine bryggekunnskaper, han har også gjort seg sine betraktninger om våre juletradisjoner, og ikke minst det norske juleølet.

Lars Marius Garshol er sannsynligvis den mest kunnskapsrike mannen i kongeriket når det kommer til tradisjons- og gårdsbrygging. Ikke minst har han samlet kunnskap om kveik, den eldgamle gjærtypen vi har brygget med i Norge. Og denne kunnskapen deler Lars Marius videre gjennom bøker og foredrag.

Tore Hage er Ringnes eget bryggeri-orakel, og han tar historien videre fra den gamle gårdsbryggingen til dagens juleøl, og hvordan de ulike øltypene har oppstått. 

Hege Ramseng - Bryggeriforeningens juleøllansering
Ewan Lewis - Ægirs bryggerimester
Lars Marius Garshol - Juleølets opprinnelse
Tore Hage - Juleølet i moderne tid